پیام نوروزی رئیسجمهور با ادبیات نسبتا خوبی شروع شد اما بهمرور تبدیل به مانیفست سیاسی یک جریان خاص گردید که در برخی محافل سیاسی از آن بهعنوان «حلقه انحرافی» یاد میشود که سرکرده آن یکی از نزدیکان شخص رئیسجمهور است.
پس از دعای تحویل سال و اعلام آغاز سال جدید، ایرانیان عادت کردهاند که سال نوی خود را با پیامهای نوروزی دو مقام ارشد کشور آغاز کنند: «پیام نوروزی مقام معظم رهبری» و «پیام نوروزی ریاست جمهوری.»
آغاز سال 92 هم از این قاعده مستثنی نبود. رهبری عالیقدر انقلاب اسلامی پیام نوروزی خود را با ذکر دعای تحویل سال و سپس ادای احترام به مقام «صدیقه طاهره سلامالله علیها» آغاز کردند و سپس با مروری بر سال 91، راهبرد سال 92 را برای آحاد ملت و مسوولان روشن کردند. سال 92، توسط رهبر انقلاب اسلامی، سال «حماسه اقتصادی و حماسه سیاسی» نامیده شد.
یکی از نکات مهم در پیام رهبری انقلاب اسلامی چون پیامهای هرساله ایشان، جامعیت آن بود. رهبری پیامی ملی را صادر فرمودند که تکتک افراد ملت ایران را در برمیگرفت. مخاطب پیام جناحی خاص نبود و موفقیت جریان خاصی را در انتخابات آتی مدنظر قرار ندادند.
پس از آنکه ملت ایران پیام نوروزی رهبری را شنیدند، طبق معمول بهانتظار پیام ریاستجمهوری نشستند. پیام رئیسجمهور هم با ادبیات نسبتا خوبی شروع شد اما بهمرور تبدیل به مانیفست سیاسی یک جریان سیاسی خاص گردید که در برخی محافل سیاسی از آن بهعنوان «حلقه انحرافی» یاد میشود که سرکرده آن یکی از نزدیکان رئیسجمهور است.
رئیسجمهور که بر این باور بود تحریمهای بینالمللی علیه ایران وضع شدهاند تا تلاشهای دولتهای نهم و دهم را مخدوش کنند، خیلی سریع و بدون اشاره رنج شدید اقتصادی مردم که به فرموده رهبر انقلاب اسلامی، در آن پارهای سهلانگاریها و کوتاهیها هم نقش دارند، بهسراغ مبحث انتخابات رفت و سپس ضمن ذکر اینکه در این انتخابات انرژی ملت که تجلی قدرت خداست، آزاد شده و موانع را برطرف خواهد کرد، وارد گفتمان بهارمحوری شد که شعار اصلی همان جریان خاص در انتخابات شناخته شده است.
دکتر احمدی نژاد برخلاف رهبرمعظم انقلاب اهم سخنان خود را به انتخابات پیش روی تخصیص داد و به نحوی دیگر شائبه دخالت گروهها و افراد مختلف در نتیجه انتخابات را کلید زد.
ایشان سابقا طی سخنرانی عمومی عنوان کردند که همه ساختارهای نظام را در قالب قانون اساسی کشورقبول دارند و این همان مسئله ای است که سیدمحمدخاتمی در ابتدای ریاست جمهوری اش عنوان کرد که ولایت فقیه را درچارچوب قانون اساسی قبول دارد و این در حالیست که فقه پویای شیعه در دوران غیبت همه ساختارهای حکومت اسلامی را بر اساس ولایت فقیه ممکن و میسر می داند.
یکی از نکات قابل تامل در سخنان رئیس جمهور عدم اشاره ایشان به اسلام و مسلمانان و دهه فاطمیه(س) پیش روی می باشد و در نقطه مقابل ایشان بهار را به جامعه بشری تبریک گفت و باحفظ ابرام بر انسانیت از بیداری عمومی به جای بیداری اسلامی سخن به میان آورد.
سخنان رئیس جمهور در پیام نوروزی را اگر منطبق بر قرینه های سخنان سابق ایشان بررسی کنیم به نتایج فوق العاده مهم و حساسی دست پیدا می کنیم که بدلایل واضح و مبرهن این مقاله از آن اغماض می کند.
از طرفی سخنان عنوان شده در چند سال اخیر توسط حلقه ی انحرافی نشان می دهد که این حلقه تمایل زیادی دارد تا با ترکیب مفاهیم مقدسی چون مهدویت با مفاهیم طبیعی چون بهار و ایجاد تناسب بین بهار با ظهور انسان کامل، ادبیات جدیدی را از خود بروز دهد و به آن شناخته شود.
بهعبارت دیگر، چون ولایت فقیه جانشینی حضرت ولی عصر (عج) محسوب میشود، اگر این جریان در میان عوامالناس خود را به ادبیات مهدویت مجهز کند نیاز چندانی نخواهد داشت تا بر تبعیت از ولی امر تاکید کند. برخی چهرههای این جریان آنگونه که حتی در روزنامههای خارجی هم درز کرده است، بر لزوم کاهش نقش روحانیت در سیاست تاکید دارند.
گفتمان پیام نوروزی ریاست محترم جمهوری همچون گفتمان کلان ایشان از گفتمان رهبری دور شده است و ظاهرا این دور شدن همچنان ادامه دارد.
پیام رهبری پیامی ملی و در شان ملت ایران بود حال آنکه احمدینژاد در پیام نوروزی خود از ادبیات سیاسی یک جناح خاص استفاده کرد و خط و نشان های انتخاباتی مصورکرد.
ادبیاتی که بنظر می رسد از هم اکنون خود را پیروز انتخابات آتی می داند و نتیجه ای غیر از آن را برنخواهد تابید.
سنت زشتی در حال بنیان نهاده شدن در دولت دهم است که همانا استفاده جناحی از تریبونهای ملی است. پس از سخنرانی 22 بهمن، اکنون این دومین تریبونی است که در آن رئیس دستگاه اجرایی به حمایت از یک جناح سیاسی پرداخته است.
احمدینژاد پیام نوروزی خود را با شعار انتخاباتی حلقه انحرافی به پایان برد با این حال نیروهای انقلاب همچنان امیدوارند که رئیسجمهور به گفتمان انقلاب اسلامی بازگردد.